edzés,calisthenics,mozgás,motiváció,akaraterő

2013. december 20. 18:19 - ERYCK

Edzésprogramok helyes testreszabása.

439197_80220216.jpgAki régebben olvassa az cikkeimet az már valószínűleg tudja hogy én az alapvető kondicionálásra esküszöm és nagyom fontosnak tartom, ha valós,tartós eredményt akarunk elérni. Ám tény, hogy edzésterveinket specifikusabbá is tehetjük. Miért is ne tehetnénk? Különbözőek vagyunk, egyéniségek. Nem mindenki akar az alapokkal foglalkozni (nagy hibát követ el az, aki erre nem figyel, személyes megjegyzés) De vegyünk elő egy példát, legalább a képzeletem szüleménye Pistike is végre pozitív szereplőévé válhat e cikkben. Tegyük fel, hogy Pistike rendszeresen edz. Felerősítette az ízületeit, ám hogy élvezhetőbbé és izgalmasabbá váljanak az edzések, na meg hogy jobban látszódjon rajta a kemény munka így dönt: „Izmot szeretnék magamra pakolni, mert az marha jó!”Igaza van "Hősünknek"? Naná, ki ne szeretne izmosabb lenni. Ha ezt mondta volna magának „Az erőt és a kitartást akarom fejleszteni!”Igaza lett volna? Természetesen a válasz Igen! Mind 3-om faktornak meg van a maga miértje. Célszerű ezért edzéstervünkbe beépíteni egyet-egyet mind 3-om gyakorlási módszerből. Mit is Jelent ez? Engedjétek meg, hogy mutassak egy táblázatot melyben az ismétlés számok lesznek láthatóak, valamint színek, melyek az adott fejlődési intenzitást jelölik.483982_310351679093752_1116940469_n.jpg

Strength - erő/Power - leadott maximális teljesítmény

 

Hypertrophy - hipertrófia/túlnövekedés - magyarul: izmosodás


Muscular endurance – állóképesség

Sárga: legjobban fejlődik.


Kék: kevésbé.


Zöld: szinte egyáltalán nem

 

Bocsi Jay (ezt a http://jayworkout.blog.hu/ -ról nyúltam le:)

a nyers érő fejlesztésére ezeket a gyakorlatokat ajánlom: Klasszikus és Statikus fekvőtámasz vagy azokat, melyeknél a gyakorlat kitartása a lényeg

a izom növekedés érdekében pedig inkább dinamikusabb gyakorlatokat, mint mondjuk a Knee pushup gyorsított verzióját.

Tehát, ebből kiindulva be szeretném mutatni az én edzésstratégiám. Mivel én maximalizálni szeretném a nyers erőmet, ezért olyan gyakorlatokat kel hogy végezzek, melyek kis ismétlés számnál is (0-6-ig) igencsak megerőltetőek. Ha már úgy érzem a 6 ismétlés nem elég fárasztó, akkor elkezdek a gyakorlat kivitelezésének lassításán dolgozni, ugyanis minél lassabb egy gyakorlat kivitelezése, annál biztosabb, hogy a nyers erőt fejlesztjük vele. És miért ne tenném ezt, hisz erősnek lenni jóóó!! Ez az én " How To Become Steel Bull" avagy "Hogyan válhatsz Acélbikává" útmutatóm.
Ha viszont valaki konkrét Bodybuilding-el szeretne foglalkozni,és izmot meg izmot szeretne pakolászni magára annak nem ártana kideríteni milyen test típusa van. Alapvetően 3 testtípust különböztetünk meg:

1-Ektomorf
2-Endomorf
3-Mezomorf

1-Ektomorf-Vékony magas testalkat. Hátrány alig látható izomzat. Előny sokat ehet,pláne szénhidrát dús ételeket az energia gyors bevitele miatt.
ectomorph.jpg

   
2-Endomorf-zömök alacsonyabb testalkat. Hátrány vigyázni kell(ene), hogy ne egyen túl zsíros ételeket. Előny látható izomzat valamint a raktározott súlyfelesleg miatt gyorsabb izomépítés. (kiderítettem, hogy én ilyen vagyok)
cropped-belly.jpg

3-Mezomorf- nagyon szerencsés testalkat, alapból nagyon atletikus testfelépítéssel. Hátrány? Szerintem nincs :)
119012.jpg 


Képforrások:

http://nexxtlevelup.com/fitness/the-ectomorph-strategy-guide
http://www.endomorphfitness.com/wp-content/uploads/2010/11/cropped-belly.jpg
http://www.infobarrel.com/Media/Ectomorphs_Endomorphs_or_Mesomorphs_-_You_all_need_different_exercise_regimes_119012 http://www.endomorphfitness.com/wp-content/uploads/2010/08/439197_80220216.jpg
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=310351679093752&set=pb.133427816786140.-2207520000.1387557866.&type=3&theater

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ef-workout.blog.hu/api/trackback/id/tr565701376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
edzés,calisthenics,mozgás,motiváció,akaraterő
süti beállítások módosítása