edzés,calisthenics,mozgás,motiváció,akaraterő

2014. március 23. 13:44 - ERYCK

A hiperaktív hét.

hyperactive.jpg


Engedjetek meg egy kis bevezetőt. Ezt a cikket egyszerűen nem hagyhattam csak úgy magamban. Úgy érzem tudatnom, kell veletek, milyen stádiumba van a rehabom ill., a felkészülésem. Valamint azt hogy milyen trükkökkel, újdonságokkal bolondítom meg az edzéseket, így kerülvén el az unalmat illetve a rutin munkát. Bizony, olykor-olykor nem árt, ha más gyakorlatokat is bevállalunk az edzésen. Mint azt gondolom, sokan tudjátok, az izmokat egy idő után sokkolni kell. Ezt a sokkolást nem a hatalmas terhelés alatt értem. Csupán pici változtatásokat kellene eszközölnünk annak érdekében, ha izmosodni szeretnénk. Ugyanis ha egy gyakorlatrendszert sokáig használunk, az izmok nem fok tovább, mivel úgymond megszokják azokat az ingereket, amelyek az alapedzéseken hatnák rájuk. Jó elismerem ez egy furcsa mondat volt. Viszont iga. Így hát, ha valaki izmosodni szeretne, annak hasznosabb picit változtatgatnia az edzéseit. Hogy ezt esetemben, hogy oldom meg, erre később térek majd ki. Fontosnak tartom kihangsúlyozni azt, hogy, egyáltalán nem baj, ha az edzésrendszer megszokottá válik, ilyenkor ugyanis beáll az ideg-izom kapcsolat. Ennek nagyon nagy hasznát veszi az, aki sérülésből lábadozik, úgy, mint én. Az ideg-izom kapcsolat egyszerűbb, s remélhetőleg érthetőbb lebontása: Vegyünk például egy teljesen kezdő szintet. Mondjuk 3 gyakorlattal,

1. Falnál való fekvőtámaszozás
2. Guggolás
3. Has-prés

ideg izom.jpg
Tegyük fel, hogy mindhárom gyakorlat fajtából 5 ismétlést csinálunk. Egy idő könnyebb és könnyebb lesz. Pont azért, mert megszületik az ideg-izom kapcsolat. Tulajdonképpen az agyunk megjegyzi azokat a mozdulatokat, izom összehúzódásokat, melyeket az edzéseink során végzünk. Ez miért olyan jó nekünk? Idővel ugyanis normalizálódik a mozgás. Minél többször edzünk ugyanazzal a módszerrel annál természetesebb lesz a mozgásunk. Ez tény. FONTOS: Minél természetesebb annál jobb az ízületeinkre nézve. Talán kevesebben tudjátok, de az ízületeknek is van egy normális mozgástartományuk. Érdemes lenne tehát odafigyelni erre is. Ez mid igaz a rehabilitációra is. Szépen lassan kivitelezett mozdulatok. Csak így gyógyulhat meg az ember. Azok, akik régebbtől olvasnak, valószínűleg tudják, hogy én is rehab szakaszban vagyok. Am úgy gondoltam picit megspécizem a gyakorlatsort. Ezért a múlthéten a szokásos TheraBamdos gyakorlatokhoz felvettem néhány erőnlét és balance fejlesztő gyakorlatokat. Erőnlétfejlesztő gyakorlatok: Klasszikus négykézláb állás (ha azt gondoljátok, ez semmi, próbáljátok megtartani magatokat pár percig ebben a pozícióban) Csalni nem ér! Statikus fekvőtámasz ( a fenti pozícióban meg kell tartani szintén pár percig) Lassú Has-prés( ez nehezebb, mint gondolnátok, ha tényleg lassan van kivitelezve és fent megtartva)
Balance fejlesztő gyakorlat (V-SIT)
S hogy kinnfelejtsem e hét legérdekesebb edzését sem. Ugyanis újra felbátorodtam és súlyzós edzést is csináltam igaz kis súlyokkal, de azért még is. ezeket a gyakorlatokat csináltam -Shoulder-Press, Bicepsz és tárogatás. Tapasztalat: legtöbbször majd a bicepsz gyakorlatokat fogom csinálni, ezeknél a gyakorlatok nem veszik igénybe a vállat.
Összefoglalás:
Abszolút érdemes új gyakorlatokhoz nyúlni, ha valami kis frissességet akarunk belecsempészni az edzésünkbe. Ám az alap az legyen a megszokott TheraBandozás-, már aki használja.
Így nézett ki a múlt hetem az edzéstervem gyarapodott jó pár gyakorlattal. Ezért állítom azt, hogy hiperaktív hetem volt. Remélem tudtatok ebből a cikkből inspirálódni. Legyetek kreatívak. De azért vigyázzatok magatokra.    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ef-workout.blog.hu/api/trackback/id/tr115875227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
edzés,calisthenics,mozgás,motiváció,akaraterő
süti beállítások módosítása